Pevanje uz gusle na Uneskovoj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

13. заседање Међувладиног комитета за нематеријално културно наслеђе
13. заседање Међувладиног комитета за нематеријално културно наслеђе
13. заседање Међувладиног комитета за нематеријално културно наслеђе

Pevanje uz gusle, deo nemateriajlnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Odluku o upisu guslanja doneo je Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 13. redovnom zasedanju koje je održano na Mauricijusu od 26. novembra do 2. decembra 2018. godine.  

Nominacijski dosije, koji je odlukom Nacionalnog komiteta upućen u proceduru usvajanja u martu 2017. godine, pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu u saradnji sa Muzikolokim isnstitutim SANU i uz podršku Saveza guslara Srbije, guslarskih udruženja, pojedinaca, lokalnih samouprava, institucija, nevladinih organizacija i stručnih udruženja.

Pevanje uz gusle, solističko pevanje narodnih epskih pesama u desetercu, upisano je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa 2012. godine i čini deo „živog nasleđa“ Srbije, koje se prenosi s generacije na generaciju, kao veoma važno obeležje identiteta zajednice. Guslanje, kao arhaična forma narodne umetnosti koja promoviše najviše etičke vrednosti, važnost porodičnih odnosa i homogenosti zajednice predstavlja spoj istorijskog pamćenja kolektiva i tradicionalne muzičke veštine. Pevanje uz gusle je prisutno je na teritoriji Srbije, kao deo izvođačkih umetnosti i usmene tradicije.

Pevanje uz gusle je, posle porodične slave i tradicionalne narodne igre kolo, treći upis Republike Srbije na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.