Певање уз гусле на Унесковој Репрезентативној листи нематеријалног културног наслеђа

13. заседање Међувладиног комитета за нематеријално културно наслеђе
13. заседање Међувладиног комитета за нематеријално културно наслеђе
13. заседање Међувладиног комитета за нематеријално културно наслеђе
13. заседање Међувладиног комитета за нематеријално културно наслеђе
13. заседање Међувладиног комитета за нематеријално културно наслеђе  Данијела Филиповић

Певање уз гусле, део нематериајлног културног наслеђа Србије, уписано је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Одлуку о упису гуслања донео је Унесков Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 13. редовном заседању које je одржано на Маурицијусу од 26. новембра до 2. децембра 2018. године.  

Номинацијски досије, који је одлуком Националног комитета упућен у процедуру усвајања у марту 2017. године, припремио је Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду у сарадњи са Музиколоким иснститутим САНУ и уз подршку Савеза гуслара Србије, гусларских удружења, појединаца, локалних самоуправа, институција, невладиних организација и стручних удружења.

У име стручног тима за израду номинације, члановима Комитета обратила се Данијела Филиповић из Центра за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду, која је представљала Републику Србију на 13. заседању исказавши задовољство што је Србије забележила упис још једног елемента на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Она се захвалила се носиоцима, предлагачима и свима који су подржали предлог који је успешно прошао све фазе оцењивања. Подсећајући да нематеријално културно наслеђе пружа осећај идентитета његовим носиоцима, као и да може бити део заједничког наслеђа различитих заједница, позвала је и друге заинтересована заједнице да се придруже номинацији.  

Певање уз гусле, солистичко певање народних епских песама у десетерцу, уписано је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа 2012. године и чини део „живог наслеђа“ Србије, које се преноси с генерације на генерацију, као веома важно обележје идентитета заједнице. Гуслање, као архаична форма народне уметности која промовише највише етичке вредности, важност породичних односа и хомогености заједнице представља спој историјског памћења колектива и традиционалне музичке вештине. Певање уз гусле је присутно је на територији Србије, као део извођачких уметности и усмене традиције.

Певање уз гусле је, после породичне славе и традиционалне народне игре коло, трећи упис Републике Србије на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.