Женидба Краљевића Марка у Штрпцу

Маскирна поворка застаје на мосту преко реке Миљоштице
Маскирна поворка вучара у Штрпцу
Маскирна поворка - пролазак коња
Маскирна поворка - "поп" предводи "сватове"

Женидба краљевића Марка, маскирна поворка под називом вучари која представља централни догађај у оквиру прославе Белих поклада уочи почетка Васкршњег поста, одржана је 14. марта 2021. године у Штрпцу, у Сиринићкој жупи на Косову и Метохији.

Овом обредном поворком, на симболичан начин се представља ритуал венчања Краљевића Марка, једне од најпознатијих личности из српске народне епике. Ове године, у поворци је учествовало више десетина млађих мушкараца маскираних у маске антропоморфног и зооморфног лика, међу којима се издваја неколико лица у главним улогама: младожења (Краљевић Марко) и млада (снаша), кумдеверстари сват, свештеник (поп) и барјактар.

Локална заједница прославом Белих поклада (Прочке) обележава крај зиме и почетак пролећа. То је дан када људи једни другима праштају увреде, интриге и свађе, како би ушли очишћени од грехова у вишенедељни Васкршњи (Велики) пост. На маскирну обредну поворку Женидба Краљевића Марка, Срби из Штрпца гледају као на важан део своје традиције и културног наслеђа, који представља значајан чинилац очувања националног идентитета.

Женидба краљевића Марка – покладна свадба у Штрпцу, елемент нематеријалног културног наслеђа Србије из домена друштвених обичаја, ритуала и свечаних догађаја, уписан је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије у децембру 2018. године, а на предлог Института за српску културу Приштина – Лепосавић.

Извор и фотографије: др Александар Павловић, Институт за српску културу Приштина – Лепосавић