Стручни разговори у Центру за НКН - Нематеријално културно наслеђе и локалне заједнице

Локалне заједнице и очување живог наслеђа, 26.10.2022.

Серија предавања и стручних разговора о улози различитих актера у систему очувања живог наслеђа Србије, коју организује Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду, започиње стручним разговором на тему „Улога локалних заједница у очувању нематеријалног културног наслеђа“. Овај програм ће се одржати у Етнографском музеју у Београду (Студентски трг 13), у среду 26. октобра 2022. године у 11 часова.

У оквиру програма, усмереног на сагледавање улоге локалне заједнице у раду на очувању живог наслеђа, биће организовано и представљање две публикације из едиције „Нематеријално културно наслеђе Србије“ – Злакуско лончарство. Нематеријално културно наслеђе човечанства и Ражањско црепуљарство. Израда црепуља у Рујишту код Ражња, ауторке др Биљане Ђорђевић. Такође, заинтересовани посетиоци ће бити у прилици да виде и демонстрацију знања и вештина у вези са традиционалним занатима злакуско лончарство и ражањско црепуљарство – регистрованим елементима живог наслеђа Србије.

Циљ овог програма је подизање свести о важности континуираног рада на националном нивоу у области нематеријалног културног наслеђа, као и указивање на значај који очување живог наслеђа има за ширу заједницу и друштво у целини.

Серију предавања и стручних разговора о улози различитих заинтересованих страна у систему очувања живог наслеђа Србије, реализује Центар за нематеријално културно наслеђе Србије – стручно тело задужено за очување нематеријалног културног наслеђа, у склопу обележавања првих десет година рада.