Злакуска лончарија

Кратак опис:

Ручна израда керамичких посуда за термичку обраду хране на ручном витлу - ,,колу’’ техником ,,зидања’’ – додавањем слојева глине коју ваде у селу Врањани (општина Пожега) и камена – руде калцита, ''врсте'' из села Рупељево (општина Пожега) у односу 50:50%, односно 40:60% у корист калцита за посуде већих димензија и њхово печење на отвореној ватри - ,,жижаници’’.

Детаљан опис:

Лончарија Злакусе је присутна на овом простору већ 6 генерација уназад у породици Шуњеварић, а 5 или 4 генерације у другим породицама које се активно баве овим занатом. Специфичност израде посуда огледа се у следећем: ручна израда керамичких посуда за термичку обраду хране на ручном витлу - ,,колу’’ техником ,,зидања’’ – додавањем слојева глине коју ваде у селу Врањани (општина Пожега) и камена – руде калцита (ЦаЦО3), ''врсте'' из села Рупељево (општина Пожега) у односу 50:50% (мањи лонци, пржуље, црепуље, мањи сачеви), односно 40:60% у корист калцита за посуде већих димензија (славски и свадбарски лонци, пржуље, велики сачеви) и њхово печење на отвореној ватри - ,,жижаници’’. Процес израде има три фазе: израда, сушење и печење. Ископана глина, очишћена, без других примеса, кисели се у води и меша са каменом који је печен и уситњен. Следи обликовање на ручном ,,колу’’, а затим сушње на собној температури 5-6 дана, после чега се посуда окреће и тако суши још 3-4 дана. Затим се сушење наставља у сушари где се ложи ватра од букових дрва. Сушење траје траје 36 сати. Печење се одвија на отвореној ватри – ''жижаници'. Од 2000. године постепено се напушта печење на ,,жижаници’’ и граде се пећи у којима данас сви лончари пеку своје производе. Традиционалан начин печења посуда на ,,жижаници’’ познат је свим мајсторима који се баве израдом лончарских производа. У циљу његове заштите, део Сајма лончарства који се сваког септембра одржава у оквиру манафистације „Јесен у Злакуси“, посвећен је приказивању печења посуда на ,,жижаници’’.