Злакуска лончарија

Кратак опис:

Ручна израда керамичких посуда за термичку обраду хране на ручном витлу (колу) техником зидања, додавањем слојева глине, чини злакуску лончарију јединственом генерацијама. Процес израде одвија се у три фазе и обухвата: израду, сушење и печење на отвореној ватри, жижаници. Специфичност ове лончарије, поред израде на ручном витлу, чини материјал од кога се прави - мешавина сировина (глине и млевеног минералног калцита, у тачно утврђеном омеру) који су добијени из локланих налазишта у селима ове регије. Традиционални облици керамике из Злакусе су лонци различитих облика и димензија (од 1 до 100 литара) и користе се углавном за кување и печење хране. Израда грнчарских производа се генерацијама преноси међу мушким члановима породица, који су носиоци овог знања, док остали чланови породице могу бити укључени у неку од фаза рада.

Лончарија ручног витла, вештина везана за традиционалне занате, развијена у селу Злакуса, околина Ужица у западној Србији.

Назив локалитета:
Злакуса