"Семинар нематеријалног културног наслеђа 2022" у Тршићу

Семинар нематеријалног културног наслеђа 2022. Тршић
Семинар нематеријалног културног наслеђа 2022. Тршић
Семинар нематеријалног културног наслеђа 2022. Тршић
Семинар нематеријалног културног наслеђа 2022. Тршић
Семинар нематеријалног културног наслеђа 2022. Тршић
Семинар нематеријалног културног наслеђа 2022. Тршић

Семинар нематеријалног културног наслеђа, намењен студентима и средњошколцима заинтересованим за студије етнологије и антропологије, одржан је 12. новембра 2022. године у Тршићу, у Научно-истраживачко-образовном центру „Вук Караџић“, у организацији Одељења за етнологију и антропологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, а уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Семинар је реализован у оквиру истоименог пројекта који је осмишљен као платформа у оквиру које ће се објединити научне, наставне и стручне активности етнолога и антрополога, у циљу преношења стручних знања и искустава у раду на очувању нематеријалног културног наслеђа Србије.

На почетку Семинара, присутнима се обратио проф. др Милош Миленковић, редовни професор на Одељењу за етнологију и антропологију и руководилац овог пројекта, који је нагласио важност организовања оваквих програма за студенте и ученике средњих школа који су заинтересовани за студије етнологије и антропологије, како би се упознали са једном од области ове научне дисциплине у којој могу наставити свој даљи стручни и професионални рад. Затим су уследила предавања стручњака из мреже за очување „живог наслеђа“ Србије. На почетку је Данијела Филиповић, виши кустос у Центру за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду, говорила на тему „Улога стручњака у идентификовању и регистровању нематеријалног културног наслеђа“. Затим се полазницима Семинара обратио др Милош Матић, музејски саветник/научни сарадник у Етнографском музеју у Београду, на тему „Музеји и нематеријално културно наслеђе – могућност холистичког погледа на културу“. Први блок предавања је завршен излагањем мср Наташе Младеновић Рибић, кустоса у Центру за нематеријално културно наслеђе, под називом „Програми Центра за нематеријално културно наслеђе Србије и Етнографског музеја у Београду: ка интегративном приступу очувању живог наслеђа“.

У другом блоку излагања, полазницима Семинара су се обратиле регионалне координаторке за нематеријално културно наслеђе Војводине и западне Србије. Најпре је др Татјана Бугарски, виши кустос Музеја Војводине, говорила на тему „Очување нематеријалног културног наслеђа у Музеју Војводине“, а након ње је Снежана Шапоњић Ашанин, музејски саветник Народног музеја Чачак, имала излагање на тему „Елементи нематеријалног културног наслеђа на примеру пливања за Богојављенски крст“. Сва излагања су побудила заинтересованост код полазника и покренула дискусију на различите теме.

Учешће стручњака из Центра за нематеријално културно наслеђе Србије на Семинару нематеријалног културног наслеђа 2022. године, део је планираних активности Центра у оквиру програма едукације, које реализујемо у сарадњи са институцијама високог образовања укљученим у рад на очувању нематеријалног културног наслеђа.

Фотографије: Младен Стајић и Јелена Ћуковић