Радионица израда циповке на Фестивалу "Тестивал 2020"

Радионица посвећена изради циповке – традиционалног хлеба у Војводини, под називом Како се прави циповка - хлеб који се смеје на месец, одржана је 2. марта 2020. године, у оквиру Фестивала „Тестивал 2020“, у простору Дорћол плаца, у Београду. Ова радионица представља једну од активности усмерених на очување овог елемента живог наслеђа коју спроводи/је реализовала Балканкулт фондација, предлагач овог елемента за упис у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа.

Процес израде циповке – традиционалног хлеба у Војводини, представљен је кроз предавање које је одржао Димитрије Вујадиновић, из  Балканкулт фондације, а знање и умеће припремања /ове врсте хлеба посетицима је приближено и путем одбраних фотографија и видео-материјала из филма „Циповка – хлеб који се смеје на месец".

Циповка - знање и умеће припремања традиционалног хлеба у Војводини, представља елемент нематеријалног културног наслеђа Србије из домена вештина у вези са традиционалним занатима, који је уписан у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа у децембру 2016. године.

 

Прилози: Радионица, Дорћол Плац, YouTube "Festival Testival"; Филм "Циповка - хлеб који се смеје на месец", РТВ Војоводина

Фотографија: Докумнетација Центра за НКН.