Циповка - знање и умеће припремања традиционалног хлеба у Војводини

Кратак опис: 

У изразито ратарској култури на тлу Војводине, у којој у исхрани важну улогу имају житарице, развијена је вештина прављења нарочитог хлеба – циповке. Знања и вештине прављења циповке, чији су кључни носилац дуго биле само жене (домаћице, редуше) усмерени су ка прирпеми хлеба са дуготрајним очувањем свежине, јер је прављен једном или два пута недељно. Вештина прављења циповке и данас захтева потпуно ручну израду и подразумева бело брашно, квасац, млаку воду и со. Домаћице или пекари који праве циповку, њен карактеристичан облик постижу нарезивањем лоптастог тестаног комада (при врху тестане лопте), непосредно пре убацивања у пећ. Традиционална величина хлеба је од 3 до 5 килограма.

Припрема циповке спада у знања и умећа карактеристичана за становништво Војводине- Србе, Мађаре, Буњевце, Хрвате. 

Етнографска област или регион: 
Војводина
Назив организације / групе: 
Назив: 
Млинпек завод
Адреса: 
Булевар ослобођења 66B, спрат 7, стан 70
Контакт: 
021 / 547-681
Назив: 
Балканкулт фондацијa
Адреса: 
Kрушедолски пут - Липовац 122, 22406 Ириг
Контакт: 
+381 (0) 65 849-7649
Инвентарни број: 
34
Датум уписа на листу НКН: 
Monday, Децембар 26, 2016