Округли сто на тему очувања злакуског лончарства у Етнографском музеју у Београду

Округли сто о очувању злакуског лончарства

Округли сто „Очување злакуског лончарства као елемента нематеријалног културног наслеђа – изазови и перспективе након уписа на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културнoг наслеђа човечанства“, одржаће се у среду, 8. децембра 2021. године са почетком у 12 часова у Етнографском музеју у Београду, у организацији Центра за нематеријално културно наслеђе Србије.

Циљ округлог стола је да се кроз разговор стручњака из различитих области, носилаца и представника локалних заједница сагледају правци даљег деловања на очувању злакуског лончарства, елемента нематеријалног културног наслеђа Србије који је у децембру 2020. године уписан на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Програмом округлог стола, предвиђена су уводна излагања стручњака из мреже за очување нематеријалног културног наслеђа Србије и представника Удружења лончара "Злакуса", након чега ће уследити дискусија посвећена изазовима у очувању злакуског лончарства, кроз разговор са стручњацима из мреже за очување "живог наслеђа" (Национални комитет и регионални координатор за западну Србију), стручњацима из Завода за заштиту интелектуалне својине Републике Србије, представницима локалне заједнице и локалне самоуправе и представницима туристичких организација.