Обичај Молитва и фестивал „Ђурђевдански сусрети – Молитва под Миџором“ 2015

Обичај „Молитва, ђурђевдански обред“ одржан je 6. маја 2015. године у селу Вртовац у општини Књажевац. Ђурђевдан, слава села Вртовац, поред мештана окупља и бројне госте, а ове године је обичају присуствовао и др Јоханес Ајгнер, амбасадор Републике Аустрије у Србији.

Обичај „Молитва, ђурђевдански обред“ се састоји од литије (обредне поворке) која се креће око капеле и приношења колективне жртве, првог мушког јагњета, која се у овом крају зове молитва. Затим свештеник чита колективну заветну молитву, ломи се колач, освећује сир и јагњеће месо, након чега се приређује заједнички ручак.

У рад на активној заштити ове обичајне праксе, укључили су се Завичајни музеј Књажевац и Скупштина oпштине Књажевац покретањем етно фестивала „Молитва под Миџором“ 2000. године. Овогодишњи фестивал „Ђурђевдански сусрети – Молитва под Миџором“ одржан је у суботу, 09. маја, у селу Балта Бериловац. Захваљујући овом фестивалу, преноси се ђурђевданска обичајна пракса, традиционална кухиња и промовишу се традиционалне песме и игре књажевачког краја. Фестивал карактеришу и бројне такмичарске активности. Ове године су проглашени победници у кувању рибље чорбе, припремању белмужа и традиционалних јела. Такође, изабрани су и најбољи у категоријама старих заната и традиционалних пастирских игара.

Обичај „Молитва, ђурђевдански обред“, одлукoм Нaциoнaлнoг кoмитeтa зa нeмaтeриjaлнo културнo нaслeђe од 18. јунa 2012. гoдинe, уписaн je нa Листу нaмaтeриjaлнoг културног нaслeђa Србиje нa предлoг СО Књажевац у сарадњи са Завичајним музејом Књажевац, Месном канцеларијом Кална и Удружењем за очување традиције „Извор“ из Књажевца. Неговање овог елемента нематеријалног културног наслеђа, поставило је општину Књажевац на мапу Изузетних дестинација Европе.