Белмуж

Кратак опис: 

Белмуж је свакодневно и ритуално јело, од младог овчијег сира и кукурузног брашна, које представља јединствено наслеђе сточарских заједница на тлу источне Србије. Процес припреме је и у савремним околностима сачувао основне фазе израде, а подразумева топљење уситњеног сира на лаганој ватри, док се не истопи тако да подсећа на млеко. У истопљени сир се, уз стално мешање, додаје кукурузно брашно. Ово пастирско јело део је и обичајне праксе, пре свега везане за Ђурђевдан. Његова припрема од млека добијеног након ритуално обављане муже оваца на Ђуђравдан, прве у тој години, је обавезан део прослављања празинка и празничне трпезе.  

Прирпема и употреба овог јела део је традиционалних занатских знања и вештина, али друштвених обичаја, ритуала и свечаних догађаја, у местима у источној и јужној Србији, околини Књажевца, Сврљига, Сокобање, Зајечара и Ниша. 

Етнографска област или регион: 
Околина Књажевца, Сврљига, Сокобање, Зајечара, Ниша, источна и јужна Србија
Назив институције: 
Назив: 
Завичајни музеј Књажевац
Адреса: 
Карађорђева 15, Књажевац
Контакт: 
019/731-407 , 019/730-665
Назив: 
Општина Књажевац
Адреса: 
Милоша Обилића 1, Књажевац
Контакт: 
019 732 730, 733 119
Назив: 
Етнографски музеј у Београду
Адреса: 
Студентски трг 13, Београд
Назив организације / групе: 
Назив: 
Удружење за очување традиције "Извор
Адреса: 
Кална, Књажевац
Фотографски материјал: 
Назив: 
Припрема белмужа
Аутор: 
Документација Центра за НКН
Датум: 
30.12.2015.
Прилог: 
Назив: 
Припрема белмужа
Аутор: 
Документација Центра за НКН
Датум: 
06.10.2016.
Прилог: 
Назив: 
Припрема белмужа
Аутор: 
Документација Центра за НКН
Датум: 
06.10.2016.
Прилог: 
Инвентарни број: 
3
Датум уписа на листу НКН: 
Понедељак, Јун 18, 2012