Породична слава на ЕКСПО Милано 2015

Породична слава, елемент живог наслеђа Србије, који је у новембру 2014. године уписан на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, представљен је на ЕКСПО 2015 у Милану, у оквиру изложбе „Путеви хране у Србији“.

Етнографски музеј у Београду – Установа културе од националног значаја, званично је отворио изложбу „Путеви хране у Србији“, 12. јула 2015. године, на Петровдан, представљањем културног обрасца и ритуалне праксе прослављања славе. Гости који су били позвани на отварање, истовремено су били и учесници обележавању Породичне славе, празника који осим религиозног истиче и културни феномен гозбе и гостопримства и значајан је део културног и националног идентитета Срба.

Мултимедијална изложба „Путеви хране у Србији“, као део је пројекта "Култура исхране у Србији" аутора Душице Живковић, у складу са централном темом представљања Србије на ЕКСПО Милано 2015 „Окуси храну, осети живот“, посвећена је феномену исхране који је сагледан с различитих аспеката – од географских, историјских и културних утицаја, преко начина припремања, чувања и конзумирања хране, до обичаја и ритуала у вези са исхраном.