XVIII заседање Унесковог Међувладиног комитета за НКН одржано у Боцвани

Заседање Међувладиног комитета за НКН 2023
Заседање Међувладиног комитета за НКН 2023
Заседање Међувладиног комитета за НКН 2023
Заседање Међувладиног комитета за НКН 2023
Заседање Међувладиног комитета за НКН 2023

Унесков Међувладин комитета за нематеријално културно наслеђе одржао је од 5. до 9. децембра 2023. године редовно годишење заседање  у Касанеу, у Боцвани, уз учешће више од 900 учесника из 124 земље.  Церемонија свечаног отварања, којој су присуствовали и министар омладине, спорта и културе Боцване Тумисо Мекдоналд Ракгаре и помоћник генералног директора Унеска Ернесто Отоне, одржана је 3. децембра 2023. године уз презентацију „живог наслеђа“ Боцване.

На пчоетку радног дела, 4. децембар 2023. године, учесницима 18. заседања Међувладиног комитета обратио се председник Републике Боцване Мокгветси Масиси који је подсетио да Конвенција о очувању нематеријалног културног наслеђа посматра заједнице као њене покретаче и носиоце, јер су према Конвенцији заједнице те које одлучују које су културне праксе и норме за њих важне и које треба чувати за будуће генерације. 

Током 18. заседања Комитета, којим је председавао представник Сталне делегације Боцване при Унеску, амбасадор Мустак Мурад, усвојене су одлуке о упису 6 елемената на Листу нематеријалног културног наслеђа коме је потребна хитна заштита, а 45 елемената је уписано на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Комитет је усвојио и одлуку о финансијској подршци пројекту за очување нематеријалног културног наслеђа, који је усмерен на подизање свести о значају Унескове Конвенције из 2003. у локалним заједницама у Зимбабвеу, а 4 програма, које су поднеле Панама, Шведска, Венецуела и Белгија,  уписана су у Регистар добрих пракси очувања нематеријалног културног наслеђа.

У оквиру дневног реда представљене су и активности посвећене обележавању 20. годишњице од усвајања Конвенције о чувању нематеријалног културног наслеђа 17. октобра 2003. године, чији део су и кампања под кровним слоганом „Ми смо живо наслеђе“  (‘We are #LivingHeritage’)  и успостављање посебне веб странице на којој су доступне релевантне информације о најзначајнијим догађајима поводом годишњице.

Као део редовних активност на праћењу имплементације Конвенције у земљама потписницама,  усвојени су и извештаја држава потписница о тренутном стању елемената уписаних на Листу нематеријалног културног наслеђа коме је потребна хитна заштита, као и периодични извештаји о примени Конвенције и тренутном статусу елемената уписаних на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, које су припремиле и поднеле током 2022. године арапске земље.

Заседању Међувладиног комитета, као представник Републике Србије, присуствовала је, уз подршку Унеска, координоторка Центра за нематеријално културно наслеђе Србије Данијела Филиповић.

Фотографије: Данијела Филиповић, Центар за НКН