VII ткачка колонија у Стапару

VII ткачка колонија у Стапару
VII ткачка колонија у Стапару
VII ткачка колонија у Стапару
VII ткачка колонија у Стапару

Седма ткачка колонија одржана је од 20. до 23. септембра 2021. године у Стапару, у организацији Удружења жена „Стапарска ружа“, Града Сомбора и Етно мреже. У раду колоније су учествовале жене из Сремске Митровице, Сомбора, Лознице, Инђије, Панчева, као и млади уметник из Сокобање Давид Ван де Камп који је први пут ткао стапарски ћилим. Поред ткања, полазници овогодишње колоније су се бавили и везом и пустовањем вуне, са акцентом на израђивање мотива стапарске руже. Ткачку колонију у Стапару су посетили и ученици ОШ „Бранко Радичевић“ из Стапара, који често учествују у радионицама усмереним на преношење знања о стапарском ћилиму и ћилимарству. 

Удружење жена „Стапарска ружа“, окупља ткаљe које су носиоци знања и вештине израде стапарског ћилима. Циљ им је да своје знање пренесу на друге, нарочито младе, како би се очувала традиционална вештина израде стапарских ћилима, али и да обуком незапослених жена из руралних подручја за рад на разбоју, раде на њиховом економском оснаживању.   

Стапарско ћилимарство, елемент нематеријалног културног наслеђа из домена вештина у вези са традиционалним занатима, уписано је 2016. године у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа на предлог Града Сомбора, Одсека за локални економски развој и Месне заједнице Стапар.

Фотографије: УЖ "Стапарска ружа"