У Рабату се одржава 17. заседање Међувладиног комитета за НКН

Седамнаесто заседање Унесковог Међувладиног комитета за очување нематеријалног културног наслеђа, одржава се од 28. новембра до 3. децембра 2022. године у Рабату (Мароко). Заседање је почело свечаном церемонијом која је одржана 27. новембра, а којој су присуствовали и министар омладине, културе и комуникација Краљевине Мароко Мохамед Мехди Бенсаид и генерална директорка Унеска, Одри Азуле.

У оквиру обимног дневног реда, током седмодневног заседања биће разматрана бројна питања која се односе на примену Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа (Конвенција 2003) и сагледани успостављени међународни механизми за очување „живог наслеђа“. На дневном реду ће бити и усвајање периодичних извештаја о имплементацији Конвенције 2003. и стању елемената уписаних на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, које су током 2021. године припремиле потписнице Конвенције из Европе, међу којима је и Република Србија. Уз усвајање извештаја о раду Секретаријати и Евалуационог тела, биће размотрено и 56 предлога за упис на Листу нематеријалног културног наслеђа коме је потребна хитна заштита, Репрезентативну листу нематеријалног култног наслеђа човечанства, као и упис у Регистар добрих пракси и захтев за међународну финансијску помоћ за очување нематеријалног културног наслеђа. На за седању ће бит размотрена и номинација Републике Србије за упис "Друштвених праски и знања у вези са припремом и употребом традиционалног пића од шљиве - шљивовице" на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.  

Заседању присуствује више од 1000 учесника из преко 130 земаља, а међу њима је и делегација Републике Србије, коју чине шеф Сталне делегације Републике Србије при Унеску, амбасадорка Тамара Растовац Сиамашвили, самостална саветница у Министарства културе Јелена Братоножић Станисављевић и координаторка Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, Данијела Филиповић која била задужена за израду номинације и Периодичног извештаја које је поднела Република Србија.