У Рабату се одржава 17. заседање Међувладиног комитета за НКН

Заседање Међувладиног комитета за НКН, Рабат, Мароко
Заседање Међувладиног комитета за НКН, Рабат, Мароко
Заседање Међувладиног комитета за НКН, Рабат, Мароко
Заседање Међувладиног комитета за НКН, Рабат, Мароко

Седамнаесто заседање Унесковог Међувладиног комитета за очување нематеријалног културног наслеђа, одржава се од 28. новембра до 3. децембра 2022. године у Рабату (Мароко). Заседање је почело 27. новембра свечаном церемонијом којој су присуствовали и министар омладине, културе и комуникација Краљевине Мароко Мохамед Мехди Бенсаид и генерална директорка Унеска, Одри Азуле током које су презентовани неки од елемената "живог наслеђа" Марока уписани на Унескове листе. 

У оквиру обимног дневног реда, током седмодневног заседања биће разматрана бројна питања која се односе на примену Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа (Конвенција 2003) и сагледани успостављени међународни механизми за очување „живог наслеђа“. На дневном реду ће бити и усвајање периодичних извештаја о имплементацији Конвенције 2003. и стању елемената уписаних на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, које су током 2021. године припремиле потписнице Конвенције из Европе, међу којима је и Република Србија. Уз усвајање извештаја о раду Секретаријати и Евалуационог тела, биће размотрено и 56 предлога за упис на Листу нематеријалног културног наслеђа коме је потребна хитна заштита, Репрезентативну листу нематеријалног култног наслеђа човечанства, као и упис у Регистар добрих пракси и захтев за међународну финансијску помоћ за очување нематеријалног културног наслеђа. На за седању ће бити размотрена и номинација Републике Србије за упис "Друштвених пракси и знања у вези са припремом и употребом традиционалног пића од шљиве - шљивовице" на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.  

Заседању присуствује више од 1000 учесника из преко 130 земаља, а међу њима је и делегација Републике Србије, коју чине шеф Сталне делегације Републике Србије при Унеску, амбасадорка Тамара Растовац Сиамашвили, самостална саветница у Министарства културе Јелена Братоножић Станисављевић и координаторка Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду Данијела Филиповић која била задужена за израду номинације и Периодичног извештаја које је поднела Република Србија.