Свирање на фрули - онлине акција

Свирање на фрули, Музеј на отвореном Старо село Сирогојно
Свирање на фрули, Тршић, Докуменација Центра за НКН

Сабор фрулаша Србије, у сарадњи са Културно-просветном заједницом Србије, у циљу промовисања и очувања свирања на фрули, организовао је онлине акцију „Фрула за васкрс Србије“, којом је позвао посетиоце Фејсбук посетиоце да током васкршњих празника 2020. године пошаљу видео записе свирања на овом традиционалном инстументу.

Организатори су позвали фрулаше да сниме извођење нумере по сопственом избору у трајању од 2 до 3 минута и на Васкрс поставе овај снимак као објаву на својој Фејсбук страници. Овом позиву се одазвало око 120 фрулаша, међу којима велики број младих, из свих крајева Србије, али и из Аустралије, САД, Шведске, Црне Горе и Републике Српске. Поред нумера на фрули, објављене су и здравице, осмишљене за ову прилику, певање уз тепсију, као и нумере отпеване уз гусларску пратњу. Иако се пошло од идеје да се објаве свирања на фрули поставе на Васкрс, фрулаши су наставили са слањем видео-клипова и у данима после овог празника.

Ација онлајн свирања на фрули „Фрула за васкрс Србије“, организована је у знак подршке здравственим радницима и осталим људима који активно учествују у сузбијању пандемије вируса COVID 19 на територији Републике Србије.

Снимци свирања на фрули објављени су на званичној страници Сабора фрулаша Србије, предлагача елемента фрулашка пракса, који је 2012. године уписан у Нацонални регистар нематеријалног културног наслеђа.

Фотографије: Документација Центра за НКН

Фото