Признање Културни образац Центру за НКН

Признање "Културни образац"

Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју добитник је новоуставновљеног признања Министарства културе и информисања  „Културни образац“

Признања, која је за посвећен рад на очувању културе, добило десет установа и двадесет два појединца, уручио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић, 26. децембра 2018. године на свечаности у Југословенској кинотеци.

Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду, спроводећи послове на идентификовању, регистровању и очувању нематеријалног културног наслеђа, кроз сарадњу са носиоцима наслеђа и локалним заједницама, доприноси неговању и очувању живог наслеђа Србије на националном и међународном нивоу. Међу најзначајнијим резултатима Центра оствареним у 2018. години је упис "Певања уз гусле" Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, номинације који је припремио Центар за НКН у сарадњи са Музиколошким институтом, уз подршку Савеза гуслара Србије, гуслар, гусларских организација, институција културе, образовних установа  и других актера у процесу очувања живог наслеђа.