Очување усмених традиција као нематеријалног културног наслеђа на подручју Подунавља

Конференција Очување усмених традиција као нематеријалног културног наслеђа на подручју Подунавља, одржана је 29. августа 2020. године у оквиру манифестације Казан култ Кладово, коју је организовала Библиотека „Центар за културу“ Кладово у партнерству са удружењем „Дунав Фест“ Београд и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Стручњаци из етнологије и антропологије, етномузикологије, заштите културног наслеђа, драмских уметности, издаваштва и журналистике, бавили су се различитим формама усмених традиција (епске песме, драмске представе, српска традиционална музика) као елементима нематеријалног културног наслеђа. Посебан акценат је стављен на разговор о мерама очувања нематеријалног културног наслеђа, као и на бележење, представљање и дигитализацију културног наслеђа. Oвогодишња Конференција је била националног карактера, с обзиром на то да су, услед епидемиолошке ситуације изазване вирусом SARS-CoV-2, изостали учесници из суседних подунавских земаља, Румуније и Бугарске.

Стручњаци из Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, говорили су о упису у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије као начину очувања ове врсте наслеђа. Стављајући акценат на елементе усмених традиција који су до сада уписани, посебну пажњу су посветили различитим методама и праксама којима носиоци нематеријалног културног наслеђа, у сарадњи са локалном заједницом, релевантним институцијама и невладиним организацијама, активно раде на очувању сопственог наслеђа. Затим, говорили су и о сцени „музике света“ (world music) као алтернативном простору за очување српског традиционалног певања. На Конференцији су представљени и традиционални инструменти источне Србије, знања и вештине које су потребне за њихову израду, као и фестивали и манифестације посвећене усменим традицијама. Такође, предочена су и новинарска искуства у бележењу усмених традиција на терену, у локалним заједницама на подручју Подунавља.

У оквиру сценског програма Казан култа Кладово, публици су се представили носиоци усмених традиција Подунавља и источне Србије из Кладова, Неготина и Бора – свирачи традиционалних инструмената (дудук, окарина, фрула, гајде, лист), вокални солисти, као и здравичар. Програм овогодишње манифестације је заокружен представљањем књиге Гусларке и свирачице на традиционалним инструментима, ауторке др Иве Ненић, које је пратило свирање на фрули Неде Николић, једне од најбољих младих фрулаша Србије. Такође, организована је и пројекција документарног филма Свирала од једанаест педаља, ауторке Зденке Томић, који приказује поступак израде и извођењe мелодија на рикалу (бушену), пастирском народном инструменту.

Манифестација Казан култ Кладово, која се одржава од 2014. године, посвећена је едукацији јавности о очувању нематеријалног културног наслеђа и промовисању значаја које ово наслеђе има, пре свега за локалну заједницу која га баштини. 

Фотографије: Завичајни фонд Библиотеке „Центар за културу“ Кладово