Очување и одрживост злакуског лончарства као елемента НКН

Злакуса, 27. август 2016.
Злакуса, 27. август 2016.
Злакуса, 27. август 2016.
Злакуса, 27. август 2016.
Злакуса, 27. август 2016.

Округли сто „Могућности одрживе заштите и развоја злакуског лончарства – нематеријално наслеђе у културном пејзажу“, одржан је 27. августа 2016. године у Злакуси с циљем подизања свести о значају очувања овог елеменат нематеријалног културног наслеђа, повећања видљивости, али, пре свега, сагледавања могућности његове одрживости и значаја за локалну заједницу.

Очување и заштита злакуског лончарства један је од приоритетних задатака како локалне заједнице, тако и ширег система заштите НКН, пре свега имајући у виду чињеницу да онa представља значајан део живота становника села Злакуса и Потпећа, али и да је реч о елементу нематеријалног културног наслеђа Србије уписаном у Национални регистар у јуну 2012. године. На округлом столу су учествовалии стручњаци за заштиту културног и природног наслеђа из Центра за нематеријално културно наслђе при Етнографском музеју у Београду, Народног музеја у Београду, Народног музеја у Ужицу, Еко музеја „Батана“, представници Завода за интелектуалну својину Републике Србије, Регионалне развојне агенције Златибор, локалне самуоправе, као и представници локалне заједнице – злакуски лончари. Учесници округрлог стола су се сложили да је за заштиту злакуског лончарства, неопходан системски приступ у дефинисању стартегије развоја и очувања злакуског лончартва као елемента НКН, али и као значајног чиниоца у социо-економском развоју локалне заједнице.

Округли сто је орагнизовало Удружење лончара „Злакуса“ из Злакусе, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и у сарадњи са Центром за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду.

По завршетку округлог стола одржана је демонстрација занатске технике израде злакуске лончарије.