НКН на Међународном сајму туризма

На позив Туристичке организације Србије, Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду на овогодишњем Мађународном сајму туризма представља нови упис Републике Србије на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства - елемент „Друштвене праксе и знања у вези с припремом и употребом традиционалног пића од шљиве – шљивовице“. Путем видео материјала и одабраних фотографија који сведоче о традицијама у вези са шљивом и шљивовицом у савременом тренутку у Србији, представљен је низ знања и вештина потребних за припрему шљивовице у домаћинствима, њену примену у свакодневној и обичајној пракси, укључујући и традиционалне занате повезане с израдом употребних предмета који чине саставни део ове праксе.

Етнографски музеј у Београду током трајања Сајма, од 23. до 26. фебруара 2023. године, на штанду ТОС-а  представља и своју издавачку делатност и деловање на пољу заштите етнографског културног наслеђа. 

На заједничком штанду, на којем учествују и Министарство туризма и омладине, ЈП Скијалишта Србије, Завод за заштиту природе Србије и Национална асоцијација управљача туристичких спелеолошких објеката Србије, организовани су интерактивни програми за посетиоце попут калеидоскопа који нуди доживљаја дестинације и примену нових технологија у визуелној презентацији, фотографисања, а део ових програма је и квиз знања који посетиоцима пружа прилику да провере колико познају своју земљу, уз могућност да освоје награде, међу којима су и улазнице за Етнографски музеј у Београду.