Надметање у извођењу традиционалне народне игре коло

Надметање у извођењу традиционалне народне игре коло, организовано је у оквиру манифестације „Светски дан српског кола“, коју је реализовао Савез културно-уметничких друштава Србије (СКУДС), у сарадњи са Ансамблом „Вила“ СКУД „Железничар“ из Новог Сада, 31. октобра 2020. године у хотелу „Норцев“ на Фрушкој гори.

Знање и вештине играња кола, показало је тридесетак учесника из целе Србије, играјући ову народну игру уз снимак Жикиног кола у извођењу Тамбурашког оркестра Радио-телевизије Београд под управом Максе Попова, а са солистима Радмилом и Тинетом Живоковићем (хармоника), Властимиром Павловићем Царевцем (виолина) и Савом Јеремићем (фрула). Према одлуци жирија, најбољим такмичарима у мушкој и женској конкуренцији су додељене награде – златно, сребрно и бронзано колце.

У оквиру манифестације „Светски дан српског кола“, организован је и округли сто, који је окупио уметничке руководиоце двадесетак културно-уметничких друштава из Србије, а на којем је разматрано питање положаја ових организација, као и стратегија даљег деловања у циљу афирмације и одржања праксе сценског извођења традиционалних игара.

Коло, традиционална народна игра, уписано је 2012. године у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије, а од 2017. године се налази и на Унесковој Репрезентативној листи НКН човечанства.

Фотографије: Марта Јанковић