Молитва, ђурђевдански обред на Старој планини

Ђурђевданска молитва, Вртовац 2023, Књажевац
Ђурђевданска молитва, Вртовац 2023, Књажевац
Ђурђевданска молитва, Вртовац 2023, Књажевац
Ђурђевданска молитва, Вртовац 2023, Књажевац

У селу Вртовац на Старој планини, мештани села, чланови локалне заједнице и њихови гости, 6. маја 2023. године прославили су  сеоску славу - заветну молитву, која се као део ђурђевданских обичаја негује у овом месту. Централно место у одржавању обреда и ове године имао је „колачар“ који се бира сваке године и који у име заједнице приноси колективну жртву – молитву.  

Обичај се састоји од литије (обредне поворке) која се креће око капеле и приношења жртве, као и освећења сира и јагњећег меса. За овај пролећни празник припрема се славски колач, који у свакој кући обредно ломе домаћин славе и свештеник или најстарији гост, а у „капелици тзв „ћелији“ колач ломе домаћин заветне славе и „планинка“ – изабрана жена, богато окићена разним биљем, која, како се верује, треба да представља дух природе и сматра се чуварем прераде млека.

 „Молитва, ђурђевдански обред“ обичајна пракса уписана је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа 2012. године, на предлог Општине Књажевац, Завичајног музеја Књажевац, Туристичке организације Књажевац, Месне канцеларије Кална и Удружења за неговање традиције „Извор“ из Књажевца. 

Фотографије: Завичајни музеј Књажевац