Изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“ у Завичајном музеју Параћин

Изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“, на којој је представљено живо наслеђе уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства и у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије, биће отворена у Завичајном музеју Параћин 17. јуна 2022. године у 19:00 часова.

На изложби је представљено 55 елемената нематеријалног културног наслеђа које су заједнице у Србији, преносећи с генерације на генерацију, сачувале до данас и уписале у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа. Део изложбе чине и елементи који су, уписом на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, постигли и међународну видљивост – породична слава, традиционална народна игра коло, певање уз гусле и злакуско лончарство.    

Гостовање изложбе „Нематеријално културно наслеђе Србије“, ауторке Данијеле Филиповић, у Завичајном музеју Параћин, наставак је активности које Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду остварује у циљу промоције живог наслеђа Србије и подизања свести о значају његовог очувања.

Посетиоци Завичајног музеја Параћин биће у прилици да погледају изложбу „Нематеријално културно наслеђе Србије“ до 17. јула 2022. године.