Изложба "Нематеријално културно наслеђе Србије" у Народном музеју у Зајечару

Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду, у оквиру рада на промоцији регистрованог живог наслеђа Србије, гостује са изложбом „Нематеријално културно наслеђе Србије“ у Народном музеју у Зајечару. 

Изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“, аутора Данијеле Филиповић, кустоса и координатора Центра за нематеријално културно наслеђе Србије, има за циљ презентацију живог наслеђа које су заједнице у Србији препознале као обележје идентитета и сачувале до данашњих дана. На изложби ће бити представљено нематеријално културно наслеђе уписано у Национални регистар, као и наслеђе уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства – породична слава, коло – традиционална народна игра, певање уз гусле и злакуско лончарство – лончарство ручног витла из села Злакуса

Изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“ биће отворена у Галерији Народног музеја у Зајечару у уторак, 22. фебруара 2022. године у 19 часова. Посетиоци Народног музеја Зајечара биће у прилици да погледају изложбу до 22. марта ове године.

Гостовањем изложбе „Нематеријално културно наслеђе Србије“ у Народном музеју у Зајечару, Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду започиње обележавање 10 година институционалног рада на очувању нематеријалног културног наслеђа Србије применом Унескове Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа (2003).