Изложбa „Бибија – ромска слава" у Атријуму Културног центра Чачак

Теткица Бибија – елемент нематеријалног културног наслеђа Србије представљен је у оквиру изложбе „Бибија – ромска слава“ у Атријуму Културног центра Чачак од 8. априла до 7. маја 2023. године. Изложба ауторки Снежане Шапоњић Ашанин и Иване Ћирјаковић, етнолога Народног музеја Чачак., део је пројекта „Чачанска родна“ – Чачак Престоница културе Србије 2023. и манифестације „Дани Ромске културе 2023“.

У оквиру изложбе „Бибија – ромска слава“, представљаено је прослављање Теткице Бибије – неканонизоване ромске светице коју славе Роми православне вероисповести као заштитницу породице, а пре свега, заштитницу здравља деце.

Бибија се данас прославља у централној и источној Србији, у Београду и околини, као и на Косову и Метохији. Свако место или град има свој посебан датум обележавања ове славе, што се објашњава легендом о Теткици Бибији која је у различите датуме стизала у разна места и вршила исцељења. Датуми обележавања ове ромске славе су, углавном, везани за дане Васкршњег поста, па се због тога припрема и посна славска трпеза.

Теткица Бибија представља елемент „живог наслеђа“ из домена друштвених пракси, ритуала и свечаних догађаја, који је уписан 2019. године у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије, на предлог Музеја ромске културе у сарадњи са Народним музејoм Чачак.

Реализацијом изложбе „Бибија – ромска слава“, Народни музеј Чачак, као предлагач овог елемента, наставља са активним радом на његовом очувању, кроз програме презентације и едукације о регистрованом елементу „живог наслеђа“ Србије.

Фотографије: Документација Центра за нематеријално културно наслеђе Србије, Народни музеј Чачак, Снежана Шапоњић Ашанин и Марко Бојовић