Изливање и паљења ратарских свећа у манастиру Троноша

Прношење ратарских свећа
Приношење ратарских свећа
Ратарске свеће, април 2020
Ратарске свеће, април 2020

Изливање и паљење ратарских свећа део је ускршњих обичаја са подручја западне Србије који обухвата израду свећа од чистог воска и њихово приношење манастиру Троноша. Становници села Тршић, Коренита, Зајача, Пасковац, Горња Борина и Козјак у Јадру, општина Лозница, током ускршњег поста, скупљају прилоге за изливање две ратарске свећа, које на Велики четвртак прилажу манастирској цркви посвећеној Ваведењу пресвете Богородице. На овај начин, заједница слави Христово васкрсење, али и изражава веру у повољне атмосферске прилике, бољи род усева, плодност стоке, здравље укућана и добробит читаве заједнице

И ове године, становници села у околини манастира Троноша, настављајући традицију која се преноси с генерације на генерацију, излили су и приложили ратарске свеће манастирској цркви, а обичај је делимично редукован, како би био организован у складу са мерама које су донете у циљу спречавања пандемије вируса COVID 19 на територији Републике Србије.  

Обичај изливања и паљења ратарских свећа, као део "живог наслеђа" Србије уписан је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа у јуну 2012. године.

Видео-запис: Обичај изливања и паљења ратарских свећа 2020, Лозница инфо, DS Media Production

Фотографија: Документација Центра за НКН