IX музички фестивал „Свет музике“ у Сирогојну

IX музички фестивал „Свет музике“, одржан јe 17. и 18. августа 2019. године у Музеју на отвореном „Старо село“ у Сирогојну. Овогодишњи Фестивал је био посвећен вокалној музичкој традицији и окупио је извођаче певања „извика“, вишегласног певања, „грокталице“, „потресалице“, те „певања на бас“. Ове године је, по први пут на Фестивалу, представљено певање уз гусле које је, као део нематеријалног културног наслеђа Србије, уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Првог дана Фестивала, публици су се представили народни певачи Мирољуб Шаковић из Бурађе и Радован Јанковић из Јабланице, певајући песме „извика“. Затим је наступила Бојана Николић са „Српским гласовима“ (Катарина Гојковић, Јована Зукановић, Немања Гузијан, Милан Вашалић и Борис Бунјац). Овај вокално-инструментални састав је представио српско и балканско традиционално певање, праћено свирањем на гајдама, кавалу и удараљкама.

Другог дана Фестивала, уприличена је презентацијa гусала и певања уз гусле од стране Радована Пековића, наставника гусала и председника Друштва гуслара „Жича“ из Краљева, и његове ћерке Бојане Пековић, која је на један импресиван и модеран начин представила певање и свирање на гуслама. Након њих, публици се представила женска певачка група „Моба“ (Јелена Јовановић, Александра Павићевић, Ана Милосављевић и Маја Стојановић), која је извела сеоске српске народне песме у њиховом традиционалном облику.

Фестивал „Свет музике“ први пут је реализован 2011. године у Музеју на отвореном „Старо село“ у Сирогојну. Основна идеја Фестивала је представљање традиционалне музике, као важног сегмента нематеријалне културне баштине. За разлику од уметничке музике, традиционалну музику дефинише стална променљивост јер она у себи садржи оно што је наслеђено и оно што произилази из особина самог свирача. Осим извођача који покушавају да пронађу аутохтоне музичке корене уз помоћ постојећих музичких образаца, архивских снимака и аутентичних инструмената, постоје и музичари који користе утицаје разних култура у процесу стварања или презентовања традиционалне музике. Циљ Фестивала је да се посетицима Музеја представе и једни и други аутори као савремени ствараоци или баштиници српске традиционалне музике.