Гостовање изложбе "Нематеријално културно наслеђе Србије у Народном музеју Зајечар

Отварање изложбе "Нематријално културно наслеђе Србије"
Отварање изложбе "Нематријално културно наслеђе Србије"
Отварање изложбе "Нематријално културно наслеђе Србије"
Отварање изложбе "Нематријално културно наслеђе Србије"
Отварање изложбе "Нематријално културно наслеђе Србије"

Изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“ отворена је 22. фебруара 2022. године у Народном музеју Зајечар. На изложби је представљено нематеријално културно наслеђа Србије уписано у Национални регистар, као и наслеђе уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

На отварању изложбе присутне је поздравио Вујадин Милошевић, директор Народног музеја Зајечар, који је исказао задовољство што је гостовањем ове изложба, на којој су представљени обичаји, веровања, традиционална знања и вештине, које свако од нас препознаје као део сопственог наслеђа, започет нови излагачки циклус у реновираној Галерији Народног музеја Зајечар. Присутнима се обратила и ауторка изложбе Данијела Филиповић, која се захвалила Народном музеју Зајечар на његовом посвећеном деловању на очувању нематеријалног културног наслеђа у протеклом десетогодишњем периоду, подсећајући да је део ових активности усмерен и на идентификовање и регистровање елемента са подручја источне Србије, за шта је задужена регионална координатора за нематеријално културно наслеђе и музејска саветница овог Музеја Сузана Антић. Она је истакла и очекивање да ће изложба бити подстицај и другим локалним заједницама да, у сарадњи са стручњацима, идентификују и предложе за упис у Национални регистар елемента наслеђа који су, преносећи се с генерације на генерацију, сачувани до данас.

Изложбу је отворио Бора Димитријевић, председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе, који је истакао значај очувања нематеријалног културног наслеђа, као важног обележје идентитета и нагласио неопходност системског и посвећеног рада на његовом препознавању и промовисању, чему доприноси и ова изложба.

Гостовање изложбе „Нематеријално културно наслеђе Србије“, ауторке Данијела Филиповић, кустоса Центра за нематеријално културног наслеђе Србије у Народном музеју Зајечар, наставак је активности Центра на промоцији „живог наслеђа“ Србије.

Форографије: Народни музеј Зајечар; Центар за НКН