Филигрански занат представљен на VIII фестивалу нематеријалног културног наслеђа у Ченгдуу

Осми међународни фестивал нематеријалног културног наслеђа у Ченгдуу, чији су домаћини су Министарствo културе и туризма НР Кине, Народнa владе провинције Сечуан и Национална комисија Народне Републике Кине за сарадњу са Унеском одржан је од 12. до 17. октобра 2023. године.

Петодневна манифестација на којој је учествовало више од 6.000 носилаца наслеђа и  извођача из 47 земаља и региона, обухватила је одржавање изложби, радионица и демонстрација традиционалних заната, панел дискусије о значају очувања нематеријалног културног наслеђа, као и презентације и промоцију појединачних елемената „живог наслеђа“. Радионице и интерактивне изложбе пружиле су прилику посетиоцима да се непосредно упознају са елементима „живог наслеђа“ из различитих домена, од старих заната до традиционалне игре и музике.

Учешћем филигранисте Горана Ристовића Покимице на овогодишњем фестивалу представљен је и део нематеријалног културног наслеђа Србије -  филигрански занат који је уписан у Национални регистар  нематеријалног културног наслеђа 2012. године. Практичном демонстрацијом вештина и знања израде предмета од сребра, заинтересованим посетиоцима Покимица је приближио технике филиграна, а учешћем на панел дискусији „Сличности и разлике између српског и кинеског филиграна“ указано је на историјски и друштвени контекст развоја овог заната. На Фестивалу су, у оквиру изложбе „Срца и рукотворине – лепота у хармионији“,   изложени репрезентативни предмети које је израдио техником филиграна, пре свега реконструкције круна краља Милутина и деспота Стефана Лазаревића, урађене за потребе будуће сталне поставке Историјског музеја Србије, позлаћено филигранско јеванђеље и ручни крст, а презентовани су и примерци употребних предмета и накита.  

Током фестивала, као део презентације културног наслеђа Србије, пројектовани су и видео материали Центра за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју  којима је представљено злакуско лочнарство, елемент нематеријалног културног наслеђа Србије уписан на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Фотографије: Горан Ристовић Покимица