13. заседање Међувладиног комитета за нематеријално културно наслеђе

Тринаесто заседање Унесковог Међувладиног комитета за нематеријално културно наслеђе одржано је у Порт Луису на Маурицијус, од 26. новембра до 1. децембра 2018. годинеу уз учешће представника више од 120 земаља. Заседање је отворено свечаноом церемнојом на којој су о значају очувања културног наслеђа, а пре свега нематеријалног, говорили министар културе Маурицијуса господин Prithvirajsing Roopun, председник Владе Маурицијуса господин Pravind Kumar Jugnauth и Генерална секретарка Унеска госпођа Одри Азуле (Audrey Azoulay).

У оквиру обимног дневног реда, расправљано је о кључним аспектима имплементације Конвенције o очувању нематеријалног културног наслеђа и остваривању механизама за очување овог сегмента културног наслеђа на међународном нивоу, међу којима су уписи на релевантне листе највидљивији и изазивају највише пажње јавности и стручњака. Одлуком Комитета 31 елемент уписан је на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, међу којима је и певање уз гусле, као трећи елемент из Републике Србије. У оквиру ове тачке дневног реда, у присуству генералне директорке Унеска Одри Азуле, усвојена је и одлуке о упису традиционалног коренског рвања, првог заједничког предлога нематеријалног културног наслеђа који су поднеле Република Кореја и ДНР Кореје. Одлуком Комитета на Репрезентативну листу су уписани и брање траве иве, елемент из Босне и Херцеговине, међумурска попевка из Хрватске као и израда чипке из Словеније.

Комитет је донео одлуку о упису седам елемената на Листу нематеријалног културног наслеђа са потребом хитне заштите и усвојио и одлуке којима се указује на неопходност успостављања механизама за праћење елемената уписаних на релевантне листе нематеријалног културног наслеђа.

На заседању су усвојена и 32 извештаја о имплементацији Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа, међу којим се налазио и извештај Републике Србије, поднет претходне године.

Заседању је присуствовао представник Републике Србије, Данијела Филиповић координатор Центра за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду.

Следеће заседања Комитета биће одржано у Боготи од 9. до 14. децембра 2019. године.