Израда пиротског качкаваља

Кратак опис: 

Пиротски качкаваљ је традиционални производ са подручја Старе планине, чија је основна сировина овчије млеко, иако савремене промене укључују и производњу качкаваља од крављег млека или и од крављег и овчијег млека. Традиција прављења качкаваља се преноси по мушкој линији, те су и носиоци кључних улога у процесу израде качакаваља мушкарци: баскијар, парач, секач, мајстор качкаваљџија. Прерада млека почиње припремом баскије, а затим следе превођење баскије у качкаваљ, парење теста у плетеној корпи и зрење.

Израда пиротског качкаваља, јединствено је наслеђе из домена вештина везаних за традиционалне занате становништва пиротског краја у области југоисточне Србије. 

 

 

Назив локалитета: 
Град Пирот, село Барје Чифлик
Етнографска област или регион: 
Југоисточна Србија
Назив институције: 
Назив: 
Oпштинa Пирот
Адреса: 
Српских Владара 82, Пирот
Контакт: 
010 305 532
Назив: 
Музеј Понишавља
Адреса: 
Николе Пашића 49, 18300
Контакт: 
010/313850; 010/21 00 850
Фотографски материјал: 
Назив: 
Припрема качкаваља
Аутор: 
Документација Центра за НКН
Датум: 
30.12.2015.
Прилог: 
Инвентарни број: 
5
Датум уписа на листу НКН: 
Понедељак, Јун 18, 2012