Пазарске мантије, традиционални начин припреме

Кратак опис:

Пазарске мантије се традиционални специјалитет чије спремање захтева доста труда и времена, а специфичне су у прављењу лиснатог теста и мањих "коцкица" од тог теста у које се ставља млевено месо, затим црни лук и бибер.

Детаљан опис:

Њихов укус је специфичан јер се црни лук и месо увек користе свежи, без претходног пржења. Такође су специфичне по накнадном премазу јогуртом и белим луком. Пазарске мантије се праве од теста и надева. За тесто је потребно: килограм брашна, 1,5 кашичица соли, 4 главице свежег црног лука, ситно сецканог, 40 гр маслаца, пола кашичице соли, пола кашичице бибера. За развлачење кора од теста потребно је 150 гр маслаца. У већу посуду помеша се брашно, со и вода. Добијено тесто одстоји око 20 мин, а онда се прави 15-20 мањих "колачића" - лоптица од теста, које одстоје још петнаестак минута. Оклагијом се лоптице истање у кругове пречника око 40 цм, помасте растопљеним маслацем, ређају једна на другу да би се заједно развукле. Добијена кора се исече на ситне квадратиће (5X5) на које се стави надев који се преклопи рубовима. Мантије се ређају у подмазану тепсију која се стави у загрејану рерну. Пеку се на 230 степени, 35 -40 минута, а после премажу јогуртом или киселим млеком. Служе се уз чашу јогурта или киселог млека.