Сјеничко-пештерско ћилимарство

Кратак опис:

Сјеничко-пештерско ћилимарство је вештина израде вунених двобојних или вишебојних ћилима у једном комаду, са два једнака лица, украшених мотивима пруга по целој потвршини. Ћилими се израђују на вертикалном разбоју преплитањем вертикалне основе и хоризонталних нити, од  вуне аутохтоне расе овце  ‒ праменке.

Израда сјеничко-пештерских ћилима заступљена је на простору југозападне Србије, у општинама Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Прибој и Нови Пазар. Данас их највише израђују жене бошњачке националности, као део кућне радиности, у сеоским, приградским и  градским срединама. Израда ових ћилим је и део активности које се реализују кроз деловање удружења у виду ткачких задруга или групе грађана.

Етнографска област или регион:
Област општина Сјеница, Тутин, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Нови Пазар