Кување жмара („жумијар“)

Кратак опис: 

Жмаре – ритуално и свакодневно јело од овчијег меса, празилука и кукурузног брашна. 

Жмаре се кувају од овчијег меса, празилука и кукурузног брашна. Месо целе овце (око 70 кг) се исече на комаде и кува празилуком, а потом се одвоји одваја од костију. Затим се извади, прохлади и ишчија на танка влакна, те се наставља кувае додавањем кукурузног брашна. Припрема жмаре траје око 12 сати, а за тај посао је потребан већи број људи , те обично читава породица учествује у припреми.

Данас се жмаре кувају у великим лименим казанима, а раније се кувало у бакрачима од 50 литара. Жмаре су се припремале за свадбе, ређе за помане (даће).

Етнографска област или регион: 
Област Млаве, села Рановац, Кладурово, Манастирица, Старчево
Инвентарни број: 
35
Датум уписа на листу НКН: 
Понедељак, Децембар 25, 2017