Коло, коло у три, коло у шест

Кратак опис: 

Коло, коло у три, коло у шест је веома распрострањена народна игра у актуелној играчкој пракси Србије и виталан облик традиционалне културе. Изводе га међусобно повезани играчи, у којој први и последњи играчи имају посебно улогу у одређивању кретања, које јец обично по полукружној, а ређе по спиралној или змијастој линији. Коло се увек изводи уз музичку пратњу, коју играчи прате изводећи различите врсте корака. Основни образац корака се изводи кроз кретање у десно, играње у месту, а потом, кретање у лево и играње у месту, уз континуирано поцупкивање коленим. Играње у колу је неизоставни део свих окупљања, приватних и јавних прослава, а изводе га припадници свих друштвених, професионалних и старосних група, у сеоским и градским срединама.

Коло је део извођачких уметности присутно на територији целе Србије, а поред српског православног становништва, које га сматра обележјем националног идентитета, изводе га и друге етничке и конфесионалне заједнице.

Коло, традиционална народна игра, уписано је на Унескову Репрезетнативну листу нематеријалног култнрог наслеђа човечанства 2017. године.

 

Етнографска област или регион: 
Територија Србије
Назив институције: 
Назив: 
Ансамбл народних игара и песама Србије КОЛО
Адреса: 
Митрополита Петра 8, Београд
Контакт: 
011 2763144
Назив организације / групе: 
Назив: 
ЦИОТИС - Центар за истраживање и очување традиционалних игара Србије
Фотографски материјал: 
Аутор: 
Ансамбл народних и традиционалних игара Србије "Коло"
Прилог: 
Датум: 
08.07.2016.
Прилог: 
Датум: 
08.07.2016.
Прилог: