Бела вила

Кратак опис:

Бела вила је обичај који се у Великој Хочи практикује на трећи дан Ускрса, као саставни део сложеног комплекса колективних обичајно-обредних радњи које се у склопу празновања Ускра изводе у овом насељу.  Састоји се из два дела - игре која симболизује лов дивљих коња и игре „зидања града“. Први део обичаја приказује десетак „ловаца“ који младим, олисталим гранама, дужине око три метра, настоје да „улове“ двадесетак „дивљих коња“ и да их доведу до „пијаце“, тј. места где ће их „купцима“ наводно продати. У другом делу обичаја младићи праве формација кружног облика, састављену из два реда учесника – доњег и горњег, „градећи град“ Пошто је „град изграђен“, учесници наведене формације певају песму Бела вила град градила

Етнографска област или регион:
Велика Хоча, општина Ораховац, Косово и Метохија