"Живо наслеђе" - Дани европске баштине 2023

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, која се ове године одржава под називом „Живо наслеђе“, Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду организоваће, у сарадњи са носиоцима наслеђа, програме презентације и едукације о елементима живог наслеђа Србије. Програми који ће бити одржани у Етнографском музеју у Београду и у Манаковој кући и обухватиће представљање знања и вештина које су, преношењем са генерације на генерацију, сачуване до данас и чине део Националног регистра нематеријалног културног наслеђа.

У Манаковој кући биће реализован програм који обухвата демонстрацију занатских вештина, радионице традиционалних заната и предавања о елементима регистрованог живог наслеђа, као што су опанчарски занат, филигрански занат и ткање. Ови програми ће бити одржани у периоду од 14. до 19. септембра 2023. године. 

Демонстрација опанчарског заната, коју ће водити опанчар Дејан Милосављевић, одржаће се у четвртак, 14. септембра од 17 часова, а посетиоци ће бити у прилици да се упознају са вештином ручне израде опанака од различитих врста штављене коже и канапа, али и да се сами опробају у процесу израде опанака.

Дводневна радионица ткања, коју ће водити академска уметница Ивана Чолић, биће реализована у четвртак и петак, 14. и 15. септембра, и намењена је полазницима који желе са стекну основна знања о техници ткања на хоризонталном разбоју.

Tакође, у оквиру Дан европске баштине, биће организовано и представљање програма школе „Десет дана филиграна“ – редовног летњег едукативног програма Манакове куће. Школа филиграна, усмерена је на савладавање специфичних занатских вештина и техника обраде металне жице, којима се најчешће израђују накит, употребни или сакрални предмети, а полазницима ће знања израде предмете од сребра преносити  Ивана Стојановска Станковић и Горан Ристовић Покимица. У петак, 15. септембра са почетком у 18 часова, филиграниста Горан Ристовић Покимица ће одржати предавање на тему кујунџилука и филигранског заната. Затим ће у суботу 16. септембра, и понедељак и уторак, 18. и 19. септембра, филигранисткиња Ивана Стојановска Станковић, одржати тродневну радионицу филиграна, на којој ће полазници моћи да се упознају са основама овог заната. Радионице ће бити реализоване у термину од 17 до 20 часова. За више информација и пријаве за учешће на радионицама филиграна и ткања, потребно је контактирати Манакову кућу: manakovakuca@etnografskimuzej.rs; 011 409 34 64; 063 64 88 92.

Посетиоци Етнографског музеја моћи ће да погледају кратке видео-презентације елемената нематеријалног културног наслеђа Србије уписаних на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства – породична слава (2014), традиционална народна игра коло (2017), певање уз гусле (2018), лончарство ручног витла из села Злакуса у западној Србији (2020), друштвене праксе и знања у вези са припремом и коришћењем традиционалног пића од шљиве (2022). Видео-материјали, које је у сарадњи са предлагачима израдио Центар за нематеријално културно наслеђе Србије, део су номинацијских досијеа за упис тих елемента на Унескову Репрезентативну листу. Такође, биће пројектовани и кратки филмови у којима су представљени поједини елементи „живог наслеђа“ уписани у Национални регистар из домена друштвених обичаја, традиционалних заната и исхране, попут ђурђевданских обичаја, божићних обредних поворки, израде камених кровних прекривки у селу Маће код Ивањице, припреме циповке – традиционалног хлеба у Војводини и других. Овај програм ће бити организован у биоскопској сали Етнографског музеја у петак 22. септембра 2023. године, у два термина, од 10 и од 15 часова. 

Радионица певања „из вика“ – српске певачке традиције са подручја Златиборског округа у западној Србији, која је 2012. године уписана у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа, биће одржана у Етнографском музеју у уторак, 26. септембра 2023. године са почетком у 12 часова. Знања и вештине овог двогласног певања забележеног на подручју Нове Вароши, Ариља, Бајине Баште, Ивањице, Косјерића, Пожеге, Прибоја, Пријепоља, Ужица и Чајетине, полазницима ће пренети Светлана Спајић, народни певач српске традиционалне музике. Пријаве за радионицу певања „из вика“ врше се путем мејла Центра: centarnkns@etnografskimuzej.rs.

Овогодишња манифестација „Дани европске баштине“, представља и прилику да се стручној и широј јавности скрене пажња на разноврсне активности Центра за нематеријално културно наслеђе Србије и Манакове куће при Етнографском музеју у Београду усмерене на континуирани рад на примени Унескове Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа. Ова Конвенција је усвојена пре двадесет година на Генералној скупштини Унеска у Паризу, а Народна скупштина Републике Србије ју је ратификовала у мају 2010. године.