Промоција уписа кола на Унескову Репрезентативну листу НКН

Промоција уписа кола на Унескову листу, 14. 12 2017
Промоција уписа кола на Унескову листу, 14. 12 2017
Промоција уписа кола на Унескову листу, 14. 12 2017
Промоција уписа кола на Унескову листу, 14. 12 2017

Промоција уписа кола, традиционалне народне игре из Србије на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства одржана је у четвртак, 14. децембра 2017. године  у Етнографском музеју у Београду.

У оквиру промоције, одржана је конференција за новинаре, на којој су о значају овог уписа говорили министар културе и информисања Владан Вукосављевић, Горан Триван, министар заштите животне средине и председник Скупштине савеза културно-уметничких друштва Србије, Тијана Чолак-Антић Поповић, вршилац дужности директора Етнографског музеја у Београду, др Данијел Синани, председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе и чланови тима за израду номинације – др Селена Ракочевић, ма Здравко Ранисављевић, Владимир Декић и Данијела   Филиповић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је нагласио значај уписа за остваривање међународне видљивости кола и оценио да ће то бити подстрек да се настави са чувањем и неговањем нематеријалног културног наслеђа Србије, кроз рад на националном нивоу, али и нове уписе на Унескове листе, подсећајући да је припремљен предлог за упис певање уз гусле. Тијана Чолак-Антић Поповић, вршилац дужности директора  Етнографског музеја је подсетила да је Музеј, од свог оснивања, кроз деловање најзначајнијих српских етнолога, био посвећен препознавању и очувању различитих сегмената традиционалне културе, а да је рад на очувању нематеријалног културног наслеђа и успех остварен кроз упис елемената на Унескову листу потврдио исправност одлуке о смештању Центра за нематеријално културно наслеђа 2012. године под окриље ове институције.

Председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе проф. др Данијел Синани је указао да је рад на очувању нематеријалног културног наслеђа подразумева заједнички рад стручњака ангажованих у мрежи очувања нематеријалног културног наслеђа, регионалних координатора, представника локалних заједница, удружења, заинтересованих појединаца, што је у потпуности остварено у овој номинацији. 

Чланови тима за израду номинацијског досије подсетили су на основне предуслове које једна номинација мора да испуни, како би била прихваћена, те да је номинација кола, коју је припремио Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју, у сарадњи са предлагачима Факултетом музичке уметности, ЦИОТИС-ом и Ансамблом „Коло“ у потпуности испунила те услове.

Током промоције приказан је и део документација која је достављана Унеску уз ову номинацију у марту 2016. године, кроз пројекцију кратког видео материјала и фотографија, а у извођењу чланова Ансамбла Коло и уз пратњу фрулаша, представљене су најпознатије варијанте ове народне игре.