Изложба «Нематеријално културно наслеђе Србије» на 88. Вуковом сабору у Тршићу

Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду, у оквиру рада на промоцији регистрованог нематеријалног културног наслеђа и сарадње са институцијама које су предлагачи елемената живог наслеђа, гостује са изложбом „Нематеријално културно наслеђе Србије“ у Центру за културу „Вук Караџић“ Лозница – Музеј језика и писма у Тршићу на 88. Вуковом сабору. Након премијерног постављања ове изложбе у Словеначком етнографском музеју у Љубљани (2018), затим у Етнографском музеју у Београду (2018), као и у Културном центру Србије у Паризу (2019), ово је прво гостовање изложбе у Србији.

Изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“ биће отворена у Музеју језика и писма у Тршићу у суботу, 18. септембра 2021. године у 12 часова. Изложбу ће отворити музејски саветник Тијана Чолак-Антић Поповић, директор Етнографског музеја у Београду, а посетиоци Тршића ће бити у прилици да погледају изложбу до 18. октобра 2021. године.

Изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“, аутора Данијеле Филиповић, кустоса и координатора Центра за нематеријално културно наслеђе Србије, има за циљ презентацију живог наслеђа које су заједнице у Србији препознале као обележје идентитета и сачувале до данашњих дана. На изложби ће бити представљено нематеријално наслеђе уписано у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа, као и наслеђе које је до сада уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства – породична слава, коло – традиционална народна игра, певање уз гусле и злакуско лончарство.

Гостовање Центра за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду са изложбом „Нематеријално културно наслеђе Србије“, реализује се у оквиру пројекта „Приче о нематеријалном културном наслеђу, преношење знања између носилаца, стручњака и чланова локалне заједнице“ Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице, који суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије, као део сарадње са институцијама и стручњацима који су укључени у имплементацију Унескове Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа.

Центар за културу „Вук Караџић“ из Лознице до сада је предложио и успешно уписао у Национални регистар три елемента живог наслеђа: Вуков сабор (2012), паљење петровданских лила – лилање (2017) и крстове од времена (2019). Такође, колеге из Лознице активно раде на праћењу још једног регистрованог елемента живог наслеђа, а то је обичај изливања и паљења ратарских свећа, као и на истраживањима усмереним на идентификовање нових елемената нематеријалног културног наслеђа из овог дела Србије.

Постер: Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница