IX Вашар старих заната и занимања у Сирогојну

У Музеју на отвореном „Старо село“ у Сирогојну у недељу 11. августа, одржан је IX Вашар старих заната и занимања. Ова манифестација је окупила двадесетак занатлија, међу којима и грнчаре, носиоце вештине израде злакуске лончарије, као и градитеље фрула и двојница, чија занатска вештина представља важну карику у очувању фрулашке праксе у Србији.

На овогодишњем Вашару старих заната и занимања представљени су и ковачки, корпарски, лицидерски и ткачки занат, тe предење вуне, плетење, вез, као и израда народне ношње. Посетиоцима су презентовани и различити столарски производи, као и традиционална домаћа јела и пића, међу којима и ракија шљивовица. Процес прераде шљива у ово алкохолно пиће представља традиционалну вештину у домаћинствима широм Србије и као такав се од 2015. године налази на Националној листи нематеријалног културног наслеђа.

Као и претходних година, посетиоци Вашара су имали могућност да учествују у некој од радионица старих заната, дегустирају традиционална јела, али и да се упознају са традиционалним начином припреме појединих јела (свадбарски купус, пита савијача, погача и проја испод сача). Припрема ових јела се одвијала на огњишту, у једној од кућа традиционалне народне архитектуре која је део сталне поставке Музеја на отвореном „Старо село“ у Сирогојну.

Овогодишњи Вашар старих заната и занимања свечано је отворен на летњој позорници Музеја наступом групе странаца (Немаци, Французи, Јапанаци и др.), који су се, обучени у српску народну ношњу, представили посетиоцима и занатлијама српским традиционалним играма и песмама које су научили током недељу дана боравка у комплексу Музеја.