Tradicionalna igra kolo nominovana za upis na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

„Kolo“, tradicionalna narodna igra u Srbiji, predložena je za upis na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Odluku o nominovanju kola, doneli su Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a izradu nominacijskog dosijea koordinirao je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

Predlagači ovog, izrazito vitalnog, elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa za upis na Reprezetnativnu listu Uneska su Ansambl narodnih igara i pesama „Kolo“, Katedra za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Centar za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS).

Podršku za nominovanje „Kola“, pružile se lokalne samouprave, institucije kulture, brojna kulturno–umetička društva, turističke i nevladine organizacije, kao i pojedinci, nosioci ovog elementa kulturnog nasleđa.

Nominacijski dosije, pripremljen u skladu sa postavljenim standardima u pogledu sadržaja i tehničkih karakteristika, dostavljen je odeljenju Uneska zaduženom za prijem nominacija za Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva za mogući upis u 2017. godini.