Tkačka kolonija u Staparu

Treća tkačka kolonija održana je Staparu, nadomak Sombora, od 14 do 17. septembra 2017. godine, u organizaciji Udruženje žena za negovanje tradicije Staparska ruža, a uz saradnju grada Sombora i Etno mreže, uz podršku ambasada Australije i Sjedinjenih Američkih Država, grada Pirota i NALED-a. Učesnice kolonije su žene iz Sombora, Stapara, Odžaka, Pančeva, Kladova, Leskovca, Šapca, Novog Pazara, Sremskih Karlovaca, Kruševca i Pirota.

Obuka tkalja iz različitih regiona usmerena je na aktivnosti vezane za očuvanje i promociju staparskog ćilimarstva koje je upisano na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa 2016. godine. U toku višednevne obuke učesnice se upoznaju sa specifičnostima tehnika tkanja i karakterističnim motivima koji se izvode na ovim ćilimima. Obuka se izvodi na horizontalnim razbojima tehnikom klečanja, a tkalje u toku rada prema zadatoj šemi izvode floralne motive – specifične ''staparske ruže''.

Pored praktičnog rada održana su i predavanja stručnjaka iz oblasti zaštite kulturnih dobara, dizajna i dr, tokom kojih su predstavljene specifičnosti određenih tekstilnih rukotvorina, njihov istorijat, raširenost, geneza ornamentike, ali i praktična primena u savremenom životu i mogućnostima koje pružaju revitalizacije starih umeća u poboljšanju uslova života ruralnog stanovništva. Ove godine učesnice su imale priliku da se upoznaju sa potrebom prepoznavanja i očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, različitim mehanizmima za njihovu promociju i popularizaciju. Polaznice nakon završene obuke dobijaju sertifikate o uspešnom završenom kursu tkanja i priznanja za najuspešnije radove u okviru kolonije.