Sastanak Mreže ekeperata za nematerijalno kulturno nasleđe Jugoistočne Evrope

Jedanaesti godišnji sastanak eksperata za nematerijalno kulturno nasleđe Jugoistočne Evrope, čiji je domaćin bilo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine održan je od 26. do 29. juna 2017. godine u Sarajevu. Sastanak je organizovan u saradnji sa Regionalnom kancelarijom Uneska za nauku i kulturu u Evropi sa sedištem u Veneciji, Uneskove Antena kancelarije u Sarajevu i uz podršku Regionalnog centra za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa u Jugoistočnoj Evropi, pod pokroviteljstvom Uneska, sa sedištem u Sofiji.

Centralna tema ovogodišnjeg sastanka odnosila se na načine finansiranja nematerijalnog kulturnog nasleđa u zemljama Jugositočen Evrope, kao i mogućnosti korišćenja Uneskovih fondova za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa.  Na sastanku je ukazano na primetan napredak u primeni Konvencije o očuvanju nematerijalnog kultrnog nasleđa u svim zemljama Jugositočen Evrope, pre svega na polju registrovanja nemateriajlnog nasleđa i razvoja programa usmerenih na edukaciju i promociju. Značajan napredak ostvaren je u radu na nominacijama za relevantne liste Uneska, pre svega Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Republika Srbija u ovom trenutku ima dva predloga za upis na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, Pevanje uz gusle i Kolo, tradicionalna narodna igra.

Učesnici sastanka su istakli značaj multinacionalnih nominacija, koje kroz rad na zajedničkom dosijeu doprinose, ne samo boljem upoznavanju nasleđa, već su od velikog značaja za unapređenje metodologija i uspostavljenih mera zaštite i očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa. Posebno je naglašen značaj daljeg razvoja mera očuvanja ovog segmenta nasleđa, kojima je potrebno obezbediti održivost, ali i izbeći opasnosti gubljenja njegovog osnovng značaja koji ima za zajdenicu.  

Kroz prezentacije i diskusije u radu su učestvovali su predstavnici institucija i stručnjaci iz oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Italije, Grčke, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Turske, kao i predstavnici Uneska: Sekretarijata Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, Regionalne Kancelarije sa sedištem u Veneciju, Antena Kancelarije iz Sarajeva i Regionalnog centra za NKN pod pokroviteljstvom Uneska iz Sofije. 

Godišnji sastanci stručnjaka za nematerijalno kulturno nasleđe iz zemalja Jugoistočne Evrope se održavaju se od 2007. godine i  predstavlja platformu za jačanje saradnje među zemljama Regiona u oblasti zaštite ovog segmenta nasleđa. Republika Srbija je aktivna u radu ove Mreže, a u maju 2011. godine je bila domaćin Petog godišnjeg seminara eksperata, održanog u Beogradu pod nazivom „Od nacionalne implementacije do regionalne saradnje“. Eksperti iz Srbije su učestovali na sastancima Mreže u Ramniku Valči (Rumunija, 2010), Atini (Grčka, 2012), Sofiji (Bugarska, 2013), Limasolu (Kipar, 2014), Veneciji (Italija, 2015) i Braču (Hrvatska 2016).