Ratarske sveće u manastiru Tronoša

Stanovnici sela u okolini manastra Tronoša su na Veliki četvrtak, 13. aprila 2017. godine, priložili dve velike ratarske sveće manastirskoj crkvi posvećenoj Vavedenju Presvete Bogorodice u Tronoši. Sveće teške po 50 kilograma i visoke oko 1,5 metar izrađene su od priloga koje su meštani sela iz okoline manastira prikupili tokom Uskrešnjeg posta i na Veliki četvrtak, doneli do česme Devet Jugovića u blizini manastira. Nakon ukrašavanja cvećem i bosiljkom sveće su u povorci su unete u manastirsko dvoriše, gde je fomrirana litija nakon koje su sveće unete i postavljene uz oltar.

Izlivanje i paljenja ratarskih sveća deo je Uskršnjih običaja na području zapadne Srbije u kojem učestvoju stanovnici sela Tršić, Korenita, Zajača, Paskovac, Gornja Borina, Kozjak u Jadru, opština Loznica, nastojeći kroz održanje običaja obezbede bolji rod useva, plodnost, stoke i zdravlja ukućana i dobrobit čitave zajednice.

Običaj izlivanja i paljenje ratarskih sveća je deo društvenih običaja, rituala i svečanih događaji koji je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije u junu 2012. godine.