Promovisanje elemenata upisanih u Nacionalni registar NKN

Prezentacija aktivnosti na očuvanju elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, frulaške prakse, sviranja na gajdama, sviranja na kavalu, pevanja uz gusle i groktalica, održana je u subotu 23. decembra 2017. godine u Etnografskom muzeju.

Edukativne radionice koje su organizovna s ciljem očuvanja elementa nematerijalnog kulturnog nasleđe koji su upisani u Nacionalni registar 2012. godine predstavljene su kroz video zapise, fotografije, kao i kroz demonstraciju znanja i veštinanja izvođenja groktalica, sviranja na fruli i kavalu. 

Radinoce su deo planiranih aktivnosti na očuvanju ovih izvođačkih umetnosti kao dela nematerijalnog kulturnog nasleđa, tokom kojih je ostvarena saradnja na očuvanju i prenošenju elemenata, između nosilaca,lokalnih zajednica i stručnjaka koji se bave njihovim istraživanjem istraživanjem i proučavanjem. Na prezentaciji su predstavljene pojedinačne radionice realizovane u loklanim zajednicama, koje su prilkom upisa ovih elemnta označene kao zajednice na koje se elementi odnose i koje su realizovna pod stručnim vođstvom dr Mirjane Zakić, dr Danke Lajić Mihajlović, dr Sanje Ranković, dr Ive Nenić i dr Miloša Nikolića.

Aktivnosti na očuvanju frulaške prakse, sviranja na gajdama, sviranja na kavalu, pevanja uz gusle i groktalica realizovana su u okviru projekta Srpskog etnomuzikološkog društva, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, uz preporuku i saradnju sa Centrom za nematerijalno kultrno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu.