Promocija upisa kola na Uneskovu Reprezentativnu listu NKN

Промоција уписа кола на Унескову листу, 14. 12 2017

Promocija upisa kola, tradicionalne narodne igre iz Srbije na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva održana je u četvrtak, 14. decembra 2017. godine  u Etnografskom muzeju u Beogradu.

U okviru promocije, održana je konferencija za novinare, na kojoj su o značaju ovog upisa govorili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine i predsednik Skupštine saveza kulturno-umetničkih društva Srbije, Tijana Čolak-Antić Popović, vršilac dužnosti direktora Etnografskog muzeja u Beogradu, dr Danijel Sinani, predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe i članovi tima za izradu nominacije – dr Selena Rakočević, ma Zdravko Ranisavljević, Vladimir Dekić i Danijela   Filipović.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je naglasio značaj upisa za ostvarivanje međunarodne vidljivosti kola i ocenio da će to biti podstrek da se nastavi sa čuvanjem i negovanjem nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, kroz rad na nacionalnom nivou, ali i nove upise na Uneskove liste, podsećajući da je pripremljen predlog za upis pevanje uz gusle. Tijana Čolak-Antić Popović, vršilac dužnosti direktora  Etnografskog muzeja je podsetila da je Muzej, od svog osnivanja, kroz delovanje najznačajnijih srpskih etnologa, bio posvećen prepoznavanju i očuvanju različitih segmenata tradicionalne kulture, a da je rad na očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i uspeh ostvaren kroz upis elemenata na Uneskovu listu potvrdio ispravnost odluke o smeštanju Centra za nematerijalno kulturno nasleđa 2012. godine pod okrilje ove institucije.

Predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe prof. dr Danijel Sinani je ukazao da je rad na očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa podrazumeva zajednički rad stručnjaka angažovanih u mreži očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, regionalnih koordinatora, predstavnika lokalnih zajednica, udruženja, zainteresovanih pojedinaca, što je u potpunosti ostvareno u ovoj nominaciji. 

Članovi tima za izradu nominacijskog dosije podsetili su na osnovne preduslove koje jedna nominacija mora da ispuni, kako bi bila prihvaćena, te da je nominacija kola, koju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju, u saradnji sa predlagačima Fakultetom muzičke umetnosti, CIOTIS-om i Ansamblom „Kolo“ u potpunosti ispunila te uslove.

Tokom promocije prikazan je i deo dokumentacija koja je dostavljana Unesku uz ovu nominaciju u martu 2016. godine, kroz projekciju kratkog video materijala i fotografija, a u izvođenju članova Ansambla Kolo i uz pratnju frulaša, predstavljene su najpoznatije varijante ove narodne igre.