Otvorena izložba „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“

Izložba „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, na kojoj su predstavljeni elementi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisani u Nacionalni registar i Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, otvorena je 17. jula 2018. godine, u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Na izložbi autora Danijele Filipović, kustosa Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, uz korišćenje fotografija, video materijala, muzejskih predmeta i zanatskih proizvoda, predstavljeno je 37 elemenata upisanih u Nacionalni registar nematerijlnog kulturnog nasleđa, kao i nematerijalno kulturno nasleđe Srbije upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu -  porodična slava i kolo, tradicionalna narodna igra.

Upisani elementi sagledani su po oblastima njihovog ispoljavanja, kao što su jezik i usmeno izražavanje, izvođačke prakse, običaji, rituli i društvene prakse, tradicionalni zanati i znanja vezana za pripremu tradicionialnih jela. Fotografski, kao i video audio materijali prikazani na izložbi deo su dokumentacije Centra za nematerijalno kulturno nasleđe i svedočanstvo su prisutnosti tog elementa u životu zajednice u ovom trenutku. 

Obraćajući se prisutnima na otvaranju izložbe, Tijana Čolak - Antić Popović, v.d. direktorka Etnografskom muzeja, podsetila je da je ovaj Muzej od osnivanja 1901. godine, kroz prikupljanje znanja o društvenim praksama, običajima, verovanjima, usmenim tradicijama i zanatima, posvećen očuvanju tradicionalnog načina života, zbog čega je, smeštanjem Centar za nematerijalno kultrno nasleđe u u njegove okvire, prepoznat kao nosilac novog sistema uspostavljenog Konvencijom o očuvanju nematerijalnog kultrnog nasleđa .

Izložbu je otvorio prof. dr Danijel Sinani, predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, istakavši da ona predstavlja retrospektivu rada na sistemskom očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa u Srbiji, koji je započet ratifikacijom Uneksove Konvencije, 2010. godine. On je podsetio da Centar za nematerijalno kultrno nasleđe pri Etnografskom muzeju zauzima centralno mesto u okviru uspostavljenog sistema za očuvanje ovog segmenta nasleđa, u koji su uključeni brojni stručnjaci iz institucija kulture, univerziteta, instituta, strukovnih udruženja. .

Izložba Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, otvorena je za posetioce Etnografskog muzeja do kraja avgusta 2018. godine.