Otvorena izložba „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“

U Slovenačkom etnografskom muzeju u Ljubljani, otvorena je izložba „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, autora Danijele Filipović, na kojoj je kroz odabrane predmete, fotografije, video i audio meterijale predstavljeno nematerijalno kulturno nasleđe Srbije upisano u Nacionalni registar i Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Direktorka Slovenačkog etnografskog muzeja Tanja Roženberger i v.d. direktora Etnografskog muzeja u Beogradu Tijana Čolak-Antić Popović pozdravljajući prisutne, podsetile su na dugu saradnju i povezanost dva Muzeja, koja seže u perid saradnje njihovih ovnivača Sime Trojanovića i Nika Županića. Autor izložbe Danijela Filipović, kustos Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju je ukazala da je na izložbi predstavljeno nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, koje je kao rezultat rada velikog broja institucija, lokalnih zajednica i pojedinaca, nosilaca nasleđa, prepoznato s namerom da se, upisom u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, sačuva za generacije koje dolaze.

Izložbu, koja je deo međunarodnog predstavljanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, otvorile su Mag. Ksenija Kovačec Naglič, generalna direktorka direktorata za kulturno naseleđe Ministarstva kulture Slovenije i Nj. E. Zorana Vlatković, ambasadorka Republike Srbije u Sloveniji, a za posetioce Slovenačkog etnografskog muzeja biće otvorena do 4. juna 2018. godine.