Očuvanje igre rumenka

Edukativne radionice za učenike osnovih škola, posvećene očuvanju i promovisanju igre rumenka, odražne su u Sokobanji, u organizaciji Centra za izstraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.

Više od 300 učenika učestvovalo je u radionicama koje su vodili etnokoreolozi iz CIOTIS-a u saradnji sa demonstratorima igre iz Ansambla „Kolo“, prenoseći najmlađim polaznicima osnovna znanja i veštine izvođenje ove igre. Radionice kojima se prisustvovali učenici iz Sokobanje i 22 okolna mesta, uz učešće igračke grupe iz sela Seselac, održane su u osnovnoj školi „Mitropolit Mihailo“, s ciljem približavanja igre, karakteristične za ovu oblast, najmlađim generacijama. Narodna igra rumenka, kao izvođačka praksa raspostranjena u istočnoj Srbiji, upisana je 2012. godine u Nacionalani registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Radionice su deo projekata Očuvanje tradicionlane igre rumenka, koji realizovao je CIOTIS,  u saradnjia sa Ansambolom Kolo i Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju.