Očuvanje ćilimarstva kroz programe Tkačke kolonije u Staparu

Четврта ткачка колонија у Стапару, септембар 2018
Четврта ткачка колонија у Стапару, септембар 2018
Четврта ткачка колонија у Стапару, септембар 2018

U okviru Četvrte tkačke kolonije, koja je u organizaciji udruženja Etno mreža i NALED, uz pokroviteljstvo Pokrajinske Vlade i Grada Sombora, održana od 24. do 27. septembra 2018. godine u Staparu, kroz radionice, demonstracije, edukativne aktivnosti za mlade, realizovani su programi usmereni na očuvanje staparskog ćilimarstva, kao dela nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Kolonija na kojoj su učestvovale tkalje iz zanatskih zadruga i udruženja koja deluju širom Srbije, bila je prilika da tkalje predstave specifična znanja izrade ćilima koje poseduju, kao i da, kroz razmenu iskustava i saradnju sa stručnjacima, unaprede svoje veštine i steknu nova znanja. Na ovogodišnjoj koloniji akcenat je stavljen na izradu prepoznatljivih motiva sa staparskog ćilima, a u okviru edukativnih programa namenjenih deci, realizovan je konkurs za decu predškolskog i školskog uzrasta u slikanju motiva sa staparskog ćilima.

Kolonije u Staparu i na Staroj planini deo su programa koje organizuju Etno mržea i NALED, u saradnji gradovima Sombor i Pirot, uz podršku ambasada Australije i SAD, s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa, tradicionalnih zanatskih znanja i veština, ali i kao deo podrške zapošljavanju žena koje izrađuju rukotvorine. 

Staparsko ćilimarstvo, kao veština izrade ćilima koji je, uz pirotski, jedan od najpoznatijih autohtonih srpskih ćilima, nastala u domaćoj radinosti u selu Stapar, u Bačkoj, na severozapadu Vojvodine, upisano je na predlog Mesne zajednice Stapar, udruženja Etno mreža i Muzeja Grada Sombora, upisano je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.